איך מתגברים על פחד מבדיקות MRI?

גבורה על פחד מסריקות או בדיקות MRI

הליכים רפואיים, גם כשהם בטוחים לחלוטין, כרוכים לעתים קרובות בתחושות לא נעימות ובחלק מהמקרים גם בפחד של ממש. גם בדיקת mri – השם הוא ראשי תיבות של המונח Magnetic Resonance Imaging, ובעברית: דימות תהודה מגנטית – עלולה לייצר חששות וקושי. היכרות עם מהלך הבדיקה ומודעות ליתרונות שלה עוזרים לפוגג חלק מהחששות, ובמקרים של פחד עמוק יותר ישנם פתרונות שונים. בעמוד זה תמצאו הסברים לגבי ה-mri ופירוט של הפתרונות האפשריים עבור מי שמפחד מהמכשיר.

מדוע ישנו פחד מבדיקות MRI?

בדיקת mri היא הליך בטוח, לא פולשני, לא מכאיב ולא מסוכן. היא לא חושפת את הנבדקים לקרינה, וברוב המקרים אפשר לחזור לשגרה מיד כשהיא מסתיימת.

למרות זאת אצל לא מעט בני אדם – גם מבוגרים וגם ילדים – ישנו פחד מסוים מפני המכשיר. סיבה אחת היא המתח הטבעי לקראת הבדיקה. ה-mri משמש לאבחון מצבים רפואיים מורכבים והחשש מפני תוצאות לא טובות מתורגם גם לפחד מהבדיקה עצמה.

סיבה חזקה אף יותר היא הצורך לשהות בתוך חלל סגור ויחסית קטן במשך 20 דקות עד שעה. בנוסף הנבדקים נדרשים לשכב בלי לזוז (המכשיר רגיש מאוד לתנועה, ולכן כל תזוזה, כולל הקלה ביותר, עלולה להקשות על פענוח הממצאים ולמנוע הגעה לאבחון מדויק). ה-mri גם משמיע קולות חזקים תוך כדי פעולה ולמי שסובל מקלסטרופוביה ברמה כזו או אחרת החוויה עלולה להיות מלחיצה מאוד.

הדרכה מפורטת ושימוש בסימולטור

דרך אחת להתמודד עם פחד מבדיקות mri היא פשוט לספק מידע מפורט אודות המכשיר והבדיקה. במקרים רבים הדרכה מקצועית מפוגגת חלק משמעותי מהלחץ, ועצם השיחה המרגיעה מאפשר לנבדקים לשהות בתוך המכשיר בלי לפחד.

בבית החולים סורוקה ההיכרות המוקדמת עם ה-mri כוללת גם סימולטור שמיועד לילדים ועוזר להם להתיידד עם המכשיר עצמו. בזכות הסימולטור נרשמה ירידה דרמטית במספר הבדיקות שנערכו תחת הרדמה מלאה.

דמיון מודרך או מדיטציה

פתרון אפקטיבי נוסף במקרים של פחד מבדיקות mri הוא ניצול הכוח של הדמיון. מדיטציה, הרפיה או תרגילי דמיון מודרך מסייעים מאוד למי שחושש מהשהות בחלל סגור, וגם הם חוסכים בלא מעט מקרים את הצורך בהרדמה.

כדורי הרגעה

במקרים של פחד עז יחסית או של קלסטרופביה חמורה, ייתכן צורך בכדור הרגעה. מומלץ להשתמש בכדורי הרגעה רק לאחר ייעוץ מקצועי, ובכל מקרה את הכדור לוקחים שעה לפני הכניסה למכשיר ה-mri. רצוי להגיע למכון עם מלווה.

בדיקת MRI בהרדמה

באופן טבעי כשישנו פחד משמעותי במיוחד הפתרון האפקטיבי ביותר הוא הרדמה מלאה. יחד עם זאת בגלל תופעות הלוואי האפשריות של ההרדמה נבחרת האופציה הזו רק כשאין שום ברירה אחרת. ההרדמה מחייבת כמובן תיאום מראש ובדיקות רפואיות שונות כדי לוודא שלא צפויה סכנה חריגה. לאחר השלמת בדיקת ה-mri נדרש כמובן פרק זמן מסוים להתעוררות והתאוששות.

חשיבותו של הפענוח

פחד מבדיקות mri לא מונע כמובן את קיום הבדיקה החשובה מאוד, ובעיקר לא כשישנם שלל פתרונות יעילים. דגש נוסף במסגרת הבדיקה הוא הפענוח של הממצאים: כאמור המכשיר רגיש מאוד לתזוזות, ולכן חשוב להיכנס אליו במצב של רגיעה ולשתף פעולה באופן מלא עם הנחיות הטכנאי שמפעיל את ה-mri. עוד כדאי לדעת שבמצבים רפואיים רגישים ניתן, ואפילו כדאי, לבקש חוות דעת נוספת – של נוירורדיולוג בכיר.

יש לכם שאלה?

השאירו פרטים ונחייג מיד:

או שלחו לנו וואטסאפ:

דילוג לתוכן