MRI לבדיקת עוברים ונשים בהריון – איך מתבצעת הבדיקה, ומדוע היא חשובה?

בדיקת MRI לעוברים ברחם

מה זה “רפואת העובר” ואיך היא עוזרת לנו?

אצל רוב בני האדם הורות היא סוגיה חשובה ורגישה. בהתאם גם הריונות ולידות הם תקופות משמעותיות מאוד בחיים שלנו, גם אצל מי שברחם שלה מתפתחים וגם אצל האבות לעתיד. באופן טבעי כל הריון מייצר אי ודאות משמעותית, ואיתה גם מתח. כדי להפחית את רמת אי הוודאות ולפוגג לפחות חלק מהמתח, פותחו בדיקות רבות שהמטרה שלהן היא אבחון מלא ומדויק של עוברים וגם טיפולים שנועדו להבטיח לידה תקינה וקלה. כל הבדיקות והטיפולים משויכים לתחום שנקרא “רפואת העובר” – תחום שבאופן קבוע מצטבר בו ידע נוסף כך שכולנו יכולים להבין טוב יותר בדיוק מה המצב בכל הריון והריון.

רפואת העובר משלבת ידע מהגנטיקה, הקרדיולוגיה, הכירורגיה, הנוירולוגיה, הגינקולוגיה, הרדיולוגיה ועוד. כדי להפיק מקסימום תועלת מכל הידע הנרחב הנ”ל חשוב לעבור את הבדיקות המתאימות – כולל כאמור MRI – וגם לוודא שבכל התחנות בדרך ישנו איש מקצוע מיומן ומעודכן.

באילו מקרים חשוב במיוחד לבצע אבחון מדויק?

רפואת העובר רלוונטית לכל הריון. במיוחד כדאי לנו להיעזר בה במצבים הבאים:

  • חשד להפרעות קצב או מום בליבו של העובר
  • עובר שמתאפיין באנמיה
  • חשש לזיהום שעלול לסכן את העובר
  • גדילה לא תקינה של העובר – מועטה מדי או לחילופין מופרזת
  • אי תקינות של מערכת השתן של העובר
  • פגם כלשהו בדופן הבטן של העובר
  • בעיה שלדית
  • חשש למומים בעמוד השדרה או במערכת העצבים המרכזית של העובר
  • הצטברות של נוזלים בגופו של העובר
  • הריון מרובה עוברים
  • התלבטות אם להפסיק הריון בשלב מתקדם יחסית

החוליה הראשונה בדרך להבטחת הריון תקין ולידה ללא בעיות הוא הרופא שמלווה את ההריון. לאורך תשעת החודשים הוא יפנה את האישה ההרה למגוון רחב של בדיקות: שקיפות עורפית, סיסי שליה, בדיקות גנטיות, סקירת מערכות, חלבון עוברי, מי שפיר וגם בדיקות תקופתיות של המשקל, החלבון בשתן, הדם ועוד.

תוצאות שיש בהן ממצא מדאיג מחייבות אבחון מעמיק יותר ובמקרים האלה אמצעי הדימות המתקדם ביותר שיש כיום הוא MRI.

איך מתבצעת בדיקת MRI עוברים?

מכשיר ה-MRI – שפותח לפני כ-50 שנה ע”י שני חוקים שזכו על כך בפרס נובל, פיטר מנספילד ופול לוטרבור – הוא למעשה שדה מגנטי עוצמתי מאוד.

הנבדקים מוכנסים אל המכשיר כשהם שוכבים על מיטה. במקרה של MRI עוברי מי ששוכבת על המיטה היא כמובן האישה ההרה אבל הבדיקה מתמקדת במי שחי בתוך הרחם שלה כדי להבין טוב יותר מהו מצבו ומה מאפיין את ההתפתחות שלו.

עיקרון הפעולה של המכשיר הוא שיגור של גלי רדיו אל האזור שאותו רוצים לבדוק, למשל המוח של העובר. גלי הרדיו, בשילוב השדה המגנטי, יוצרים תזוזה של יוני מימן שנמצאים בתוך מולקולות המים בגוף של העובר. התזוזה מתועדת ולאחר מכן מחשב מתקדם מתרגם את הממצאים לתמונה תלת ממדית של האיבר הרלוונטי.

השלב האחרון בכל בדיקת אמ.אר.איי כולל כמובן MRI עוברים הוא הפענוח – הרחבה על שלב חשוב זה בהמשך.

היתרונות של MRI עוברי

למכשירי ה-MRI תפקיד חשוב במסגרת הרפואה העוברית. הסיבה לכך פשוטה: רמת הדיוק הגבוהה מאוד שלהם.

במיוחד מצטיין האמ.אר.איי (השם הוא ראשי תיבות של הביטוי דימות תהודה מגנטית באנגלית – Magnetic Resonance Imaging) בהדגמה של המוח – גם של אנשים מבוגרים, גם של ילדים ואפילו של עוברים (שבאופן טבעי מתאפיינים במוח קטן מאוד ובהתאם מבנים אנטומיים זעירים שלא קל לדמות אותם).

במיוחד מצליח MRI עוברי לזהות ברמה טובה מאוד הפרעות מבניות, גם בחומר האפור וגם בחומר הלבן (שני סוגי החומרים שמרכיבים את המוח האנושי). כל שינוי מבני, זיהום, דימום, גידול ואפילו הפרעות עדינות מאוד במוח (שכמובן עלולות להיות גם הן מסוכנות) מודגמות באופן ברור על-ידי דימות בתהודה מגנטית, ואם גם הפענוח מבוצע באופן מקצועי לרופא המטפל ולהורים יהיה את כל המידע הנחוץ לקבלת החלטות.

עוד כדאי לדעת שבדיקת MRI עוברים מספקת מידע גם לגבי התפקוד של המוח ולא רק לגבי המבנה שלו. כמו כן בדיקות MRI מדמות היטב את השליה, מזהות תהליכים תופסי מקום בבטן או בחזה, ומספקות תשובות ברורות לשאלות לגבי מנח האיברים בבטן, הימצאות כיס המרה, אטמות של הוושט, התפתחות העצמות ועוד.

בירורים נוספים שכדאי לבסס על היכולות הגבוהות של ה-MRI הם חשד לבקע סרעפתי, מבנה מערכת השתן וגם נפח ריאתי. באופן כללי כל שאלה שחשוב לשאול לגבי התפתחות העובר תקבל מענה טוב בעזרת דימות מתקדם זה.

האם בדיקת MRI מסוכנת לעובר?

בדיקות MRI עוברים נחשבות לבטוחות במיוחד. היתרון העיקרי של ה-MRI על פני סוגי בדיקות אחרים הוא שאין צורך לחשוף את הנבדקים לקרינה מייננת (קרינה שעלולה להיות מסוכנת) – יתרון משמעותי מאוד כשמדובר על עוברים שמן הסתם הם רגישים מאוד לסכנות מסוג זה.

בנוסף הדימות בשדה המגנטי אינו פולשני ולא גורם לשום כאב. בהתאם העובר בטוח לגמרי במהלך הבדיקה. בדרך כלל מתבצעת בדיקת MRI עוברי בשליש השלישי של ההריון וגם במקרים שבהם נדרש אבחון מוקדם יותר כמעט תמיד הוא יתבצע החל מהשבוע העשרים. ה-FDA (מנהל המזון והתרופות בארה”ב, שמוכר כמקור סמכות בתחום הרפואה בכל העולם) מאשר ביצוע בדיקות MRI בהריון החל מהשבוע ה-14.

האישה ההרה עלולה להרגיש אי נוחות מסוימת ואפילו לחץ – בהמשך תמצאו המלצות להתמודדות עם תחושות לא נעימות במהלך ה-MRI.

מה זה גדוליניום והאם משתמשים בו במסגרת MRI בהריון?

לפי ההנחיות של האיגוד האמריקאי אין להזריק גדוליניום במהלך ההריון, אלא אם יש סכנת חיים וחייבים.

האם יש צורך בהכנות מיוחדות לקראת בדיקת MRI בהריון?

בדרך כלל אין צורך בהיערכות מיוחדת. חשוב להגיע למכון בזמן שנקבע, וכדאי שהבגדים יהיו נוחים כך שבמהלך הבדיקה לא יהיו לחצים מיותרים. לפני הכניסה למכשיר מורידים את כל החפצים המתכתיים (בגלל השדה המגנטי העוצמתי) ובנוסף אי אפשר להיכנס אליו עם כרטיסי אשראי, סמאטרפונים ומשקפיים.

הבדיקה עצמה מתבצעת בשכיבה – על הגב או על צד שמאל, בהתאם להנחיות של הטכנאי שמפעיל את המכשיר. העובר יכול להיות ער במהלך הבדיקה.

איך להתמודד עם אי נוחות במהלך MRI?

MRI עוברים אורכת בין 20 ל-50 דקות בדרך כלל, בהתאם לבירור הדרוש. במהלך פרק זמן זה האישה ההרה צריכה לשכב ללא תזוזה, דבר שהוא כמובן לא קל. בנוסף ישנה השהות במקום סגור ובחלל קטן יחסית, שגם היא עלולה לעורר תחושות לא נעימות. קושי נוסף הוא רגשי – כל חשש או חשד לבעיה כלשהי בהתפתחות של עובר מייצר מתח רב.

השילוב של כל הנ”ל עלול להקשות על חלק מהנשים לעבור את הדימות החיוני. כדאי לדעת שישנם מכשירי MRI רחבים מהרגיל ולכן נוחים יותר לנשים הרות. עוד דרך להקל על הקושי הוא תקשורת רציפה עם הטכנאי שמפעיל את ה-MRI, ובמקרים שבהם הלחץ משמעותי במיוחד אפשר לעזור לאישה עם מדיטציה, דמיון מודרך, כדורי הרגעה, זריקות טשטוש ואפילו הרדמה מלאה (במקרה של קלסטרופוביה חמורה).

מה מרגישים אחרי בדיקת MRI?

ה-MRI הוא כאמור בדיקה לא פולשנית וגם כזו שלא גורמת לכאב. ברוב המקרים עוברים אותה בלי הרדמה או טשטוש ולכן החזרה לשגרה בעקבותיה היא למעשה מידית. נשים שנזקקו לזריקת טשטוש או להרדמה מלאה כדי לעבור את הבדיקה נשארות במכון לצורך השגחה עד לחזרה לתפקוד מלא. במקרים אלה גם אי אפשר לנהוג אחרי ה-MRI ולכן חשוב להגיע עם מלווה.

בעיקרון לא אמורות להיות תופעות לוואי אחרי MRI. מצד שני הריון זו תקופה רגישה מאוד באופן כללי וישנו גם מתח רגשי ולכן ייתכן שיצוצו תחושות מוזרות או חששות. במקרים אלה מומלץ לפנות לרופא כדי לברר במה מדובר ולא להסתכן.

החשיבות הרבה של פענוח MRI לעובר

פענוח MRI עוברים מחייב מיומנות גבוהה מאוד. סיבה אחת לכך היא שהגוף של העובר זעיר ובהתאם גם כל המבנים השונים שאותם רוצים לבחון הם בעלי מימדים קטנים מאוד שמקשים על זיהוי תופעות חריגות ועל הבנת הגורמים לכך.

סיבה שנייה היא שמדובר בתחום ספציפי מאוד שנשען על בקיאות ספציפית, שאין אותה לכל רדיולוג (רדיולוגים הם הרופאים שעברו את ההתמחות הנדרשת לצורך פענוח בדיקות דימות שונות ובהן MRI).

בישראל ישנה בעיה נוספת: מחסור חמור ברדיולוגים. לפי הערכות של בכירים במערכת הרפואה הציבורית, חסרים כ-200 מפענחים ומפענחות. עקב זאת העומס במכוני ה-MRI גדול מאוד, ולא תמיד אפשר להקדיש לכל בדיקה את כל פרק הזמן שדרוש לאבחון מושלם שלה (גם לא כשמדובר באבחון מצבו של עובר, סוגיה רגישה במיוחד באופן טבעי).

התוצאה עלולה להיות שגיאה במהלך הפענוח ולכן להורים לא תוצג תמונת המצב המדויקת אודות ההריון. הנזק כמובן עלול להיות חמור מאוד – הפסקת הריון תקין עקב חשש למומים שכלל לא קיימים, לידה של תינוק עם בעיות חמורות בלי שההורים יהיו מוכנים לכך ועוד.

התועלת הרבה של חוות דעת נוספת

חוות דעת שנייה שלי מקטינה את הסיכון לנזקים מהסוג הנ”ל ולמעשה מבטיחה אפס שגיאות בפענוח. כנוירו-רדיולוג מנוסה מאוד שעבר תת התמחויות חשובות, אני יכול להבטיח לכל הורה אבחון מלא ומדויק לחלוטין – להבטיח ולקיים.

השקט הנפשי שלכם הוא כמובן גם תוצאה של היכולת שלי להתמקד בבדיקה של העובר ולהקדיש לה את כל תשומת הלב והזמן הנדרשים. אני מספק את התוצאות, כולל תשובות לשאלות שעשויות לצוץ אצלכם, תוך 24 שעות, כך שתוכלו לקבל את ההחלטות האופטימליות שלכם בלי להתעכב יתר על המידה ומתוך הבנה לרגישות הסיטואציה.

שירות נוסף שאני מספק הוא ייעוץ לקראת MRI עוברי, כך שתוכלו להגיע למכון מוכנים ולדעת בוודאות שהבדיקה תתבצע כך שהיא תספק את כל המידע הנחוץ בהתאם למצב העובר.

דילוג לתוכן