רדיולוגיה אבחנתית: המדריך המלא

רדיולוגיה אבחנתית

רדיולוגיה, או בשם הנוסף שלה דימות, היא תחום רפואי מתקדם. הוא עוסק בשימוש באמצעים גרפיים על מנת להתבונן בחלקים הפנימיים של המטופל, במטרה לאבחן אותו ולטפל בו. בשנים האחרונות חלה התפתחות בתחום הרדיולוגיה האבחנתית בכל העולם. כשמה כן היא, רדיולוגיה אבחנתית היא כלי אבחוני. בעזרת אמצעי דימות שונים, ניתן לאבחן מחלות, פגיעות ומצבי חולי. בשנים האחרונות נעשה שימוש גובר והולך בהדמיה. זאת בזכות ההתקדמות הטכנולוגית של היום והמכשירים המשוכללים בעולם הרפואה. המכשירים בהם נעשה שימוש ברדיולוגיה אבחנתית מאפשרים לאבחן ולגלות בשלב מוקדם ובדיוק רב מצבי חולי שונים. בכך ניתן להעניק לנבדקים טיפול מתאים וטוב יותר, המתמקד באופן אישי במצבו של כל מטופל.

נושאים קשורים:

סוגים שונים של רדיולוגיה אבחנתית

כשזה נוגע לרדיולוגיה אבחנתית, כמו שציינו קודם, זהו מונח כללי לסוגים שונים של אמצעי דימות. ישנם 4 סוגים עיקריים שכנראה יצא לכם לשמוע או גם לעשות. אז מהם ולמה כל אחד משמש?

רדיולוגיה אבחנתית מסוג צילום רנטגן

סוג זה של רדיולוגיה אבחנתית עושה שימוש מועט בקרינה של קרני רנטגן. קרני הרנטגן מסוגלות לחדור עמוק ולהפיק צילום ברור של עצמות ומתכות. הן עוברות בקלות רקמות רכות בגוף. יתרון בולט של צילום רנטגן הוא שהוא נותן תוצאות יחסית מהירות. ברנטגן נעשה בו שימוש נרחב באורתופדיה. הוא מתאים בעיקר לאבחון של דלקת ריאות, שברים, בעיות בשלד והעצמות ועוד.

בדיקת US (אולטרסאונד)

או בעברית, סונוגרפיה, היא בדיקה המתבצעת בעזרת גלי קול. הם נשלחים אל הגוף, מוחזרים למכשיר ומייצרים לבסוף תמונות ברורות. היא נחשבת לבדיקה יעילה ומהירה יחסית. אולטרסאונד היא בדיקה בטוחה, אמינה וזמינה שבעזרתה אפשר לקבל תמונות מדויקת של אזורים רבים בגוף. עם זאת, היא לא מתאימה לכל איבר ולכל מצב. בבדיקת אולטרסאונד ניתן לבדוק איזורים כמו הלב וכלי הדם, הבטו והאגן, הרחם והשחלות אצל האישה, סקירת מערכות העובר בהריון; אצל גברים היא משמשת לבדיקת בלוטת הערמונית, ועוד.

בדיקת CT (טומוגרפיה ממוחשבת)

בדיקה המבוססת על שילוב של קרני רנטגן עם טכנולוגית מחשבים מתקדמת. בעזרתה ניתן לקבל, ממש בשניות ספורות; תמונה טובה של האיברים הפנימיים, העצמות, הרקמות וכלי הדם של הגוף כולו. החיסרון העיקרי של הבדיקה הזו הוא כמות הקרינה הגבוהה יחסית שהיא מייצרת. בשונה מצילום רנטגן רגיל, במכשיר CT מוקרנות קרני רנטגן ממספר מקורות בו זמנית. לאחר שהן עוברות דרך הגוף הן גם נקלטות במספר חיישנים. המידע שנאסף אחר כך מעובד באמצעות מחשב. הבדיקה מאפשרת ליצור בהדמיה תמונות מדויקות שיכולות לספק הרבה מידע על מה שקורה בגוף.

בדיקת MRI (בדיקת תהודה מגנטית)

בדיקה שלא נעשה בה שימוש בקרינה בכלל. זוהי בעצם סריקה לא פולשנית של האיברים הפנימיים. היא עושה שימוש במגנט עוצמתי וגלי רדיו, לקבלת תמונות של ברורות ותלת-מימדיות של הגוף. בזמן הבדיקה המטופל שוכב בתוך מכשיר MRI, שדומה למעין צינור ארוך. החיסרון של בדיקה מסוג זה הוא שהיא איטית יחסית ואורכת כ- 20-40 דקות. יתרון שלה הוא שבבדיקת MRI לא נעשה שימוש בקרינה מייננת כמו, למשל, בצילום רנטגן. ולכן, היא נחשבת לבדיקה בטוחה יותר, גם עבור נשים בהריון. בבדיקה מסוג זה ניתן לאבחן מחלות שונות כמו פגיעות בעמוד השדרה, פגיעות מוחיות, אבחון מחלות מפרקים, מחלות כלי דם, בדיקות שדיים אצל נשים, איברי הבטן כמו הלבלב והכבד, ועוד.

יש לכם שאלה?

השאירו פרטים ונחייג מיד:

או שלחו לנו וואטסאפ:

דילוג לתוכן