מה זה מכון אולטרסאונד, איך מגיעים אליו וכיצד מתבצעת הבדיקה?

מכון אולטרסאונד

מכון אולטרסאונד הוא מקום שמתבצעות בו מדי יום בדיקות רבות, כשהסיבה לכך היא היתרונות הרבים והמשמעותיים של בדיקת ה-US. בניגוד לבדיקות דימות אחרות שהתור אליהן עלול להיות ארוך, ואפילו ארוך מאוד, הפיזור הנרחב של מכוני האולטרסאונד מאפשר הגעה לבדיקה באופן מידי או כמעט מידי. הבדיקה עצמה פשוטה לביצוע, אבל הפענוח כבר מחייב מיומנות על-מנת להבטיח אבחון מדויק. כאן בעמוד תמצאו מידע על המכונים השונים, אופן ביצוע הבדיקה, המצבים שבהם היא מתבצעת והדרך המומלצת למנוע טעויות בפענוח.

איפה יש מכוני אולטרסאונד?

בכל אזורי הארץ ניתן לבחור מכון אולטרסאונד מבין שלל אפשרויות. בערים הגדולות יש מכונים רבים וגם בערים הבינוניות ואפילו בישובים קטנים יחסית ישנם מכונים כאלה. בין השאר ישנם מכוני US בבתי החולים, רשתות שמפעילות סניפים במקומות שונים בארץ (למשל ממוגרף או מכון מור) ועוד מכונים פרטיים רבים. לרוב המכונים הסדרים עם קופות החולים השונות ועם חברות הביטוח כך שגופים אלה מממנים את עלות הבדיקה, כמובן על בסיס הפניה מרופא (בחלק מהמקרים תיתכן השתתפות עצמית).

באילו מקרים נדרשת הגעה אל מכון אולטרסאונד?

מגוון רחב של רופאים בתחומי התמחות שונים עשויים להפנות מטופלים אל מכון אולטרסאונד. כך למשל מתבצעות בדיקות US כחלק ממעקב הריון, כדי לבחון את מצבה של בלוטת התריס, כשיש חשד לגידול בשד, כשרוצים לאשר או לשלול סרטן בבלוטת הערמונית או כחלק משגרת המעקב אחרי סרטן באיבר זה שכבר אובחן בעבר, לצורך זיהוי בעיות שונות בכליות ו/או בדרכי השתן (למשל אבנים או דלקות), כשישנו חשש לבעיה באחד מחדרי הלב ועוד.

כאמור מדובר בבדיקה פופולרית מאוד בזכות יתרונותיה הרבים.

מהם היתרונות העיקריים של בדיקת US?

יש כמה וכמה סיבות לכך שכל מכון אולטרסאונד הוא מקום הומה אדם בכל יום ובכל שעות היום. סיבה אחת היא המהירות שבה ניתן לקבל תמונת מצב של איברים פנימיים רלוונטיים – גם הבדיקה עצמה וגם הפענוח לא מצריכים זמן רב. סיבה שנייה היא העלות הכלכלית הנמוכה, כך שמדובר באופציה משתלמת במיוחד לדימות, ועוד סיבה היא הבטיחות – בניגוד לצילומי רנטגן ולבדיקות CT, ה-US לא מאלץ את הנבדקים להיחשף לקרינה מייננת שעלולה להיות מסוכנת. מיד לאחר סיום הבדיקה ניתן לחזור לשגרת פעילות רגילה – עוד יתרון בלתי מבוטל של בדיקות אולטרסאונד במכון מקצועי.

אופן ביצוע הבדיקה

אמנם בדיקת US נחשבת לפשוטה יחסית, אבל כדאי כמובן להגיע אל מכון אולטרסאונד שנשות ואנשי הצוות בו מיומנים ואמינים. ביצוע הבדיקה כולל מריחה של ג’ל שקוף (שעשוי להיות קריר) על העור באזור שאותו בודקים. מטרת פעולה זו היא להבטיח פיזור אופטימלי של גלי הקול שעליהם מבוסס האבחון. לאחר מכן הטכנאי/ת או הרופא/ה שמבצעים את הבדיקה עוברים על האזור עם החלק של מכשיר ה-US שנקרא מתמר. ידית זו משגרת את גלי הקול, והמכשיר מתעד את התגובה של הרקמות לאותם גלי קול – וכך בעצם מתקבלת תמונה של פנים הגוף, בין אם מדובר על חלל הבטן, ורידים ועורקים, חדרי הלב, הנרתיק וכו’.

בדיקת US אורכת בין רבע שעה ל-40 דקות. תיתכן אי נעימות מסוימת משום שלעיתים נדרשת הפעלת לחץ קל עם המתמר כדי לקבל תמונה באיכות מרבית.

הפענוח של בדיקות האולטרסאונד

פענוח אולטרסאונד שגוי עלול להוביל לשני מצבים מאוד לא רצויים: האחד, מתן טיפול רפואי שאין בו צורך אמיתי; והשני, פספוס מחלה או פגיעה ולכן אי טיפול בה (כך שמצבו של האדם עלול להחמיר). על-מנת להימנע מכך ניתן במקרים מורכבים לבקש חוות דעת נוספת על זאת שהתקבלה ממכון האולטרסאונד – מרדיולוג חיצוני מנוסה.

סיכום:

מכון אולטרסאונד משמש כמתקן מיוחד בו מתבצעות בדיקות אולטרסאונד אבחנתיות. הגעה למכון כזה כרוכה בדרך כלל בקביעת תור דרך ספק שירותי בריאות, לרוב על סמך הפניה. במהלך בדיקת האולטרסאונד, טכנאי או סונוגרף מיומן משתמש במתמר כף יד כדי לפלוט גלי קול בתדר גבוה לתוך הגוף, וללכוד תמונות בזמן אמת של המבנים הפנימיים. תמונות אלה מסייעות באבחון של מצבים רפואיים שונים, מה שהופך את האולטרסאונד לכלי לא פולשני רב ערך בתחום הבריאות. בסך הכל, גישה למכון אולטרסאונד, קבלת אולטרסאונד והבנת ההליך הם חלק מכריע באבחון רפואי מודרני ובטיפול בחולים.

שאלות נפוצות

1: כיצד מתבצעת הבדיקה וכיצד פועלת טכנולוגיית האולטרסאונד?

בדיקת אולטרסאונד כוללת שימוש במכשיר כף יד הנקרא מתמר. המתמר פולט גלי קול בתדר גבוה, הנעים לתוך הגוף ומקפיצים מבנים פנימיים, כגון איברים ורקמות. גלי הקול החוזרים, או ההדים, נקלטים על ידי המתמר ומומרים לתמונות בזמן אמת המוצגות על מסך. התהליך אינו פולשני וללא כאבים, מה שהופך אותו לכלי בעל ערך לאבחון מצבים רפואיים ומעקב אחר הריונות. טכנולוגיית האולטרסאונד מבוססת על העיקרון של השתקפות גלי קול, המאפשר הדמיה מפורטת של פנים הגוף ללא שימוש בקרינה.

2: מהי בדיקת האולטרסאונד?

בדיקת האולטרסאונד, המכונה גם סונוגרמה, היא הליך הדמיה רפואי לא פולשני המשתמש בגלי קול בתדר גבוה כדי ליצור תמונות בזמן אמת של המבנים הפנימיים של הגוף. הוא משמש בדרך כלל כדי לדמיין איברים, לנטר הריון ולאבחן מצבים רפואיים שונים.

3: כיצד מתבצעת הבדיקה וכיצד פועלת טכנולוגיית האולטרסאונד?

במהלך הבדיקה, סונוגרף מיומן מורח ג’ל מיוחד על אזור העניין ומשתמש במכשיר כף יד הנקרא מתמר. המתמר פולט גלי קול שמקפיצים רקמות ואיברים פנימיים. ההדים החוזרים מומרים לתמונות על גבי מסך, ומספקות מידע מפורט על האנטומיה ותפקודו של הגוף.

4: כיצד אוכל לקבל את תוצאות האולטרסאונד הטובות ביותר?

כדי להבטיח את תוצאות האולטרסאונד הטובות ביותר, עקוב אחר כל הוראות ההכנה שסופקו על ידי ספק שירותי הבריאות שלך. זה עשוי לכלול צום או שתיית מים לפני הבחינה. לבשו בגדים רפויים ונוחים המאפשרים גישה נוחה לאזור הנבדק, והקפידו למסור כל היסטוריה רפואית רלוונטית לבדיקת הסונוגרף.

5: איך עושים אולטרסאונד לבדיקת הריון?

כדי לעשות אולטרסאונד להריון, אתה בדרך כלל צריך הפניה מרופא או רופא מיילד. לאחר שתקבע, תבקר במרכז רדיולוגיה או הדמיה. הסונוגרף ימרח ג’ל על אזור הבטן שלך או ישתמש בבדיקה טרנסווגינלית, בהתאם לשלב ההיריון, כדי לדמיין את העובר ולהעריך את התפתחותו. אולטרסאונד הריון הוא חלק בטוח ושגרתי בטיפול טרום לידתי.

יש לכם שאלה?

השאירו פרטים ונחייג מיד:

או שלחו לנו וואטסאפ:

דילוג לתוכן