בדיקת US – יתרונות וחסרונות, וחשיבות הפענוח

בדיקת US

בדיקת US – או בשם המלא, אולטרסאונד (UltraSound) – מאפשרת להציג בפני רופאים תמונת מצב של איברים פנימיים בגוף האדם. בדיקה זו מבוססת על גלי קול (בתדירויות שהאוזן האנושית לא מסוגלת לקלוט). היתרונות המשמעותיים שלה הופכים אותה לאחד הכלים הנפוצים לצורך אבחון במגוון רחב של מצבים רפואיים. בעמוד זה תמצאו מידע מפורט אודות הבדיקה: יתרונותיה וגם חסרונותיה, המקרים שבהם היא מומלצת, אופן ביצוע הבדיקה, הפענוח שלה ועוד.

היתרונות של בדיקת אולטרסאונד

ראשית, בזכות השימוש בגלי קול, אולטרסאונד לא חושף את הנבדקים לקרינה מייננת כפי שעושות בדיקות אחרות כמו CT או רנטגן. שנית, מדובר בבדיקה פשוטה שמתבצעת בזמן קצר וגם הפענוח שלה מהיר. עוד יתרון (מבחינת המדינה וקופות החולים) הוא העלות הנמוכה שלה. למי שעומד לעבור את הבדיקה כדאי לדעת שהיא לא מכאיבה ושהחזרה לשגרה בעקבותיה היא מידית.

החסרונות של בדיקת US

בדיקת אולטרסאונד מדגימה היטב איברים שונים בגוף האדם אבל לא כאלה שיש בהם אוויר. בהתאם לא ניתן לבחון בעזרתה למשל את מצב הקיבה, את המעי הגס או עצמות במקומות שונים. כמו כן ייתכנו מצבים שבהם לאחר בדיקת US עדיין ישנו ספק, או שנדרשת תמונה מדויקת יותר, וכתוצאה מכך האדם יופנה גם ל-CT או ל-MRI.

באילו מקרים מתבצעת הבדיקה?

בדיקות US מתבצעות כאמור במגוון רחב מאוד של מצבים רפואיים. ביניהם: מעקב הריון (הערכת התפתחות העובר), בדיקת בלוטת התריס, אבחון תהליכים דלקתיים באיברים שונים, איתור גושים (US שד מאפשרת למשל לזהות גידולים בשדיים), בדיקה של איברים גניקולוגיים או של בלוטת הערמונית, כשישנו חשד להימצאות אבנים בכליות / בדרכי השתן / בכיס המרה, זיהוי ציסטות, אבחון בעיות הקשורות ללב ועוד.

סוגי בדיקות US

לצד בדיקת US “רגילה”, ישנה גם בדיקה שנקראת אולטרסאונד דופלר – שבאמצעותה ניתן לבחון את מצבם של הוורידים והעורקים. עוד מכשיר אולטרסאונד ייעודי הוא US תוך-רקטלי שבוחן את בלוטת הערמונית, וישנו גם US תוך נרתיקי לבדיקה של הרחם והשחלות. לצורך זיהוי בעיות בחדרי הלב ובמסתמים ייעשה שימוש במכשיר שנקרא אקו.

כיצד מתבצעת בדיקה עם אולטרסאונד?

בדיקות US מתבצעות ע”י רופא/ה או טכנאי/ת מוסמכים. תחילה מורחים ג’ל שקוף (וקריר) על העור, כדי לעזור לגלי הקול להתפזר באופן מיטבי. לאחר מכן עוברים על האזור הנבדק באמצעות המכשיר, שגודלו כגודל כף יד קטנה מכווצת. הבדיקה אינה פולשנית (פרט כמובן ל-US תוך-נרתיקי או US תוך-רקטלי), ולא גורמת לכאב. לרגעים מסוימים תיתכן אי נוחות עקב הצורך להפעיל לחץ מסוים על האיבר הנבדק. משך הבדיקה – כ-15-40 דקות, בהתאם למטרתה.

בזמן שהמתמר נע על פני האיבר הנבדק, מוקרנות תמונות על המסך של המכשיר. בחלק מהמקרים נשלחים ממצאי הבדיקה לרדיולוג על-מנת שיפענח אותם.

חשיבות הפענוח המדויק של בדיקת US

בדיקת האולטרסאונד לכשעצמה פשוטה למדי. יחד עם זאת הפענוח עשוי להיות מורכב, ולמרבה הצער זוהי גם אחת מנקודות התורפה של הבדיקה – עקב השיעור הבלתי מבוטל של טעויות (הן פספוס ממצאים מחשידים, והן הצבעה על בעיות שלא באמת קיימות). במידת הצורך ועל-מנת להגיע לאבחון נכון בוודאות ניתן לבקש חוות דעת שנייה של רדיולוג נוסף, באופן טבעי איש מקצוע בעל ניסיון רב.

יש לכם שאלה?

השאירו פרטים ונחייג מיד:

או שלחו לנו וואטסאפ:

דילוג לתוכן