בדיקת EMG – כיצד היא מתבצעת ומה צריך לדעת?

בדיקת EMG

מערכת העצבים היא מערכת בעלת חשיבות רבה מאוד והשפעה עצומה על שלל תפקודים. בדיקת EMG – או בשמה המלא, אלקטרומיוגרפיה (Electromyography) – מאפשרת לזהות פגיעות ומחלות הקשורות למערכת זו, כך שניתן יהיה לדעת מהו הטיפול הנכון באדם. בעמוד זה תמצאו מידע מקיף אודות הבדיקה, ההכנות לקראתה, המצבים שבהם היא מומלצת והפענוח שלה.

כיצד מתבצעת בדיקת EMG?

בדיקת EMG מורכבת משני חלקים: בחלק הראשון נמדדת מהירותה של ההולכה העצבית ובדיקה של שרירים הקשורים למערכת העצבים. למעשה רק הבדיקה השנייה נקראת EMG ואילו הבדיקה של ההולכה העצבית נקראת NCT, אבל ברוב רובם של המקרים נדרש ביצוע של שתי הבדיקות לטובת אבחון מדויק ומקיף, ולכן נהוג לכנות בשם EMG את הבדיקה הכפולה.

EMG מתבצעת כשהנבדקים שוכבים על מיטה. הרופא שמבצע את הבדיקה נועץ מחט אל השריר הרלוונטי, פעולה שעלולה לייצר כאב מסוים. המחט הדקה מחוברת לאלקטרודה, וכך ניתן לראות על הצג של המכשיר שבאמצעותו מבוצעת הבדיקה רישום של הפעילות החשמלית של אותו שריר. הרופא מנחה את האדם להפעיל את השריר – למשל ע”י כיפוף הזרוע – כדי שאפשר יהיה לצפות בפעילות החשמלית בזמן שהשריר מתכווץ.

בדיקות EMG אורכות לרוב בין 30 ל-60 דקות, בהתאם למספר השרירים שרוצים לבדוק אותם.

כיצד מתבצעת בדיקת NFT?

אלקטרומיוגרפיה כוללת כאמור גם בדיקה של ההולכה העצבית – Nerve Conduction Tests – ובראשי תיבות NFT. בדיקה זו כוללת גירוי של תאי עצב בנקודה ספציפית, בעזרת פולסים חשמליים מהירים. מטרת הגירוי היא למדוד את היכולת של הגוף להוליך זרם חשמלי לאורך תאי העצב ואת מהירות ההולכה.

בדיקת הולכה עצבית – nerve conduction tests; בראשי תיבות: NCT (לעיתים נקראת גם Nerve conduction study; בראשי תיבות: NCS). בשונה מבדיקת השריר שבה רק מודדים את רמת הפעילות החשמלית, בבדיקת העצב מגרים את העצב במקום מסוים באמצעות פולסים חשמליים קצרים במטרה למדוד את כושר הולכת הזרם לאורך העצב ואת מהירותו על פי הופעת שינוי חשמלי באלקטרודה הממוקמת במקום אחר. הבדיקה מספקת מידע לגבי תפקוד העצב במחלות נירולוגיות שונות ובמטרה לאפיין פגיעה עצבית. גם השלב הזה של EMG מתבצע בשכיבה, באמצעות הצמדת אלקטרודות לאזור שבו יש עצבים ושרירים שרוצים לבדוק.

באילו מקרים מתבצעת הבדיקה?

בדיקת EMG נועדה לזהות מיופתיה, כלומר פגיעה בשריר, או נוירופתיה, כלומר פגיעה בעצב. הסיבה העיקרית להפניית אדם לבדיקה זו היא חשד לנוירופתיה פריפרית – מצב שיכול להיגרם עקב מחלה (למשל זאבת או סוכרת), כתוצאה מלחץ מכני על תאי עצב (למשל תסמונת התעלה הקרפלית) וגם כשיש תסמינים כמו נימול, כאב נוירופתי או חוסר תחושה באזור מסוים.

מי מבצע את הבדיקה ומי מפענח אותה?

בדיקת EMG מבוצעת במרבית המקרים ע”י נוירולוגים שעברו הכשרה ייעודית. ביצוע הבדיקה עצמה הוא פעולה טכנית פשוטה יחסית, אולם הפענוח כבר מחייב מיומנות וניסיון. במקרים מורכבים כדאי לשקול את האפשרות לבקש חוות דעת נוספת, מנוירורדיולוג פרטי – כלומר מומחה לפענוח תוצאות דימות שמכיר לעומק את מערכת העצבים ואמון על זיהוי כל פתולוגיה וכל ניואנס שמעיד על בעיה. בדרך זו תוכלו לדעת בוודאות שהבדיקה, שעלולה להיות לא נעימה במידת מה, הניבה את מלוא התועלת האפשרית ואת האבחון הנכון.

יש לכם שאלה?

השאירו פרטים ונחייג מיד:

או שלחו לנו וואטסאפ:

דילוג לתוכן