מערכת הבריאות בישראל נחשבת למתקדמת ולחדשנית מאוד בכל העולם, ובשנים האחרונות משרד הבריאות מקדם את מהפכת שירותי הרפואה הדיגיטליים. הטכנולוגיה משנה את פני עולם הרפואה ומסייעת למטופלים לקבל שירות איכותי ומתקדם יותר, ובנוסף היא מסייעת לצוותי הרפואה להעניק שירות מקצועי ברמה גבוהה, לאתר מחלות בשלב מקדים, למנוע תחלואה, לקצר את משך הבדיקות והטיפולים ולשפר את איכות החיים של כלל תושבי המדינה.
כחלק מהמגמה למעבר לרפואה דיגיטלית במדינת ישראל ולמתן שירותי רפאה מרחוק, מערכת הבריאות החלה להטמיע מכשור רפואי חדשני ומתקדם טכנולוגית, הן בבתי החולים, בקופות החולים ובמרפאות והן במסגרת הטיפול הביתי.
מה זה מכשור רפואי?
מכשור רפואי הוא שם כולל לציוד ולמוצרים טכנולוגיים חדשניים המשמשים את צוותי הרפואה לאבחון המטופלים, למתן טיפול רפואי ולניתוחים. המכשור הרפואי נמצא בשימוש נרחב במערכת הבריאות וכולל מוצרים רבים כמו מכשירי דימות רפואי (CT, MRI ומכשירי רנטגן), אנדוסקופיה (סיב אופטי ובראשו מצלמה ועזרים נוספים), מכשירי אולטרסאונד, מכשור להרדמה, מדי חום ממוחשבים, רובוטים לניתוח, מערכות ממוחשבות ועוד.
בעשורים האחרונים המכשור הרפואי הפך לנפוץ מאוד בגלל יעילותו ויתרונותיו הרבים. כל מכשור רפואי חייב לעמוד בתקנים המחמירים ביותר ולקבל אישור ממנהל התרופות והמזון האמריקאי (FDA) וחשוב לקבל גם תקן CE אירופאי. המכשור החדיש מיוצר במדינות שונות, אך כדאי לדעת כי מדינת ישראל נחשבת לאחת מהמדינות המתקדמות ביותר במחקר ובפיתוח בתחומי המכשור הרפואי, ויש חברות הייטק רבות המתמחות בפיתוח מכשירים רפואיים חדשניים ומתקדמים טכנולוגית.
מה ללמוד כדי לעסוק בתחום המכשור הרפואי?
מסלול הלימודים המומלץ לכל מי שמעוניין לפתח קריירה ולהתמחות בתחום המכשור הרפואי הוא המסלול להכשרת הנדסאי מכשור רפואי במכללה טכנולוגית גדולה ומובילה המפוקחת על ידי מה”ט.
תוכנית הלימודים לתואר הנדסאי מטעם מה”ט בהתמחות של מכשור רפואי נפרסת על פני שנתיים במסלול יום, ובנוסף הסטודנטים חייבים לסיים בהצלחה התמחות מעשית (סטאז’) על שני מכשירים, כאשר תקופת ההתמחות על כל מכשיר נמשכת חמישה חודשים, כלומר ההתמחות לדיפלומת ההנדסאי אורכת עשרה חודשים ובסיומה מקבלים בנוסף תעודת טכנולוג רפואי.
תוכנית הלימודים לדיפלומת הנדסאי מכשור רפואי כוללת מקצועות בסיס כמו מתמטיקה, פיזיקה, אנגלית ויישומי מחשב, מקצועות יסוד כמו כימיה, ביולוגיה של התא, ביוכימיה, פרמקולוגיה, תורת החשמל, אנטומיה, אתיקה ורפואה ועוד. כמו כן, תוכנית הלימודים כוללת מקצועות התמחות בתחומים כגון: קרדיולוגיה, נוירולוגיה, טיפול נמרץ, רפואת עיניים, רפואה גרעינית, ניתוחי לב, החייאה ועוד.
הסטודנטים משתתפים במעבדות שונות הקשורות למכשור רפואי ובמעבדות חשמל ואלקטרוניקה, ועליהם לעבור סטאז’ באחד מבתי החולים בארץ. סטודנטים המעוניינים להוציא תעודת טכנולוג רפואי נדרשים לעבור התמחות מעשית על שני מכשירים רפואיים, וכאמור ההתמחות על כל מכשיר אורכת 5 חודשים.
למי מתאים ללמוד הנדסאי מכשור רפואי?
הלימודים מתאימים לכל אדם המעוניין לפתח קריירה מעניינת ומתגמלת במערכת הבריאות או בהייטק (מכשור רפואי). הלימודים מתאימים בין השאר לבעלי רקע טכני וזיקה למחשבים וטכנולוגיה, ולכל מי שמחפש מקצוע מבוקש, מעניין ויציב במערכת הבריאות.
מהן אפשרויות התעסוקה לבוגרי הנדסאי מכשור רפואי?
בוגרי הנדסאי מכשור רפואי זוכים לביקוש רב מצד המעסיקים, ואפשרויות התעסוקה הניצבות בפניהם כוללות את התפקידים הבאים:
- טכנולוגי רפואי.
- ניהול וביצוע בדיקות ואבחונים בעזרת מכשירים רפואיים במרכזי רפואה, במרפאות ובמכונים.
- טיפול במכשיר רפואי, על פי הוראות הרופא האחראי.
- הכנת מכשור רפואי לבדיקות, אבחונים וטיפולים.
- הכנת תוצאות לקראת אבחון הרופא וקביעת הטיפול הנדרש.
- תחזוקה שוטפת ותיקונים קלים של מכשור רפואי.
- שיווק מכשור רפואי.
- הדרכות למשתמשים במכשירים רפואיים מתקדמים.
- רכש מכשירים רפואיים.
- תכנון, מו”פ וייצור מכשור רפואי.