בית החזה מכיל את הלב ואת הריאות, שהם כמובן איברים חשובים מאוד, ועוד כלי דם ושרירים שכל פגיעה בהם עלולה לגרום לנזק של ממש למערכות חיוניות בגוף. בהתאם CT חזה היא בדיקה שמהווה בסיס לאבחונים משמעותיים ואפילו קריטיים, וכדאי מאוד לוודא שמופקת ממנה מקסימום תועלת. בעמוד זה תמצאו מידע על האופן שבו מתנהלת הבדיקה, המקרים שבהם היא מומלצת והדגשים העיקריים לגבי הפענוח של הממצאים.
כיצד מתבצעת בדיקת CT בית חזה וריאות?
CT חזה מתבצעת כשהנבדקים שוכבים על גבי מיטה, יחסית צרה, שמוכנסת אל מכשיר גדול שהוא למעשה הסי.טי. בתוך המכשיר מבוצעת סדרה של צילומי רנטגן, מזוויות שונות אשר נקבעו מראש כשהמטרה היא ליצור תמונה בתלת ממד של בית החזה והריאות (תמונה שמושגת באמצעות חיבור כל הצילומים שנעשו).
משך הבדיקה הוא דקות בודדות. יחד עם זאת בחלק מהמקרים, על-מנת להבטיח ממצאים ברורים ונוחים יותר לפענוח, הנבדקים מתבקשים לשתות נוזל שיש בו חומר ניגוד מיוחד על בסיס יוד. אופציה נוספת היא הזרקת החומר הנ”ל, ובכל מקרה השהות במכון מתארכת. הבדיקה אינה פולשנית וגם לא אמורה לגרום לתופעות לוואי, כך שניתן לחזור לשגרה תוך זמן קצר לאחר היציאה מהמכשיר.
בזמן ששוכבים בתוך ה-CT אסור לזוז. כאמור מדובר בדקות בודדות, כך שאי הנוחות מינימלית. אם השהות במקום סגור ובסיטואציה לא פשוטה מייצרת חרדה, ניתן להרגיע אותה בעזרת כדורי הרגעה, מדיטציה, זריקת טשטוש ובמקרים חמורים – הרדמה מלאה.
באילו מצבים מומלצת בדיקת CT חזה?
CT חזה מתבצעת בעיקר אחרי שצילום חזה (עקב שיעולים קשים, כאבים בבית החזה, קשיי נשימה וכו’) מעלה ממצאים מחשידים אבל לא ברורים מספיק. מצב נוסף שבו מכשיר הסי.טי מספק מידע חיוני הוא כשיש גידול בבית החזה או גרורות (וגם כשישנו חשד לכך). חבלה חיצונית באזור שעלולה לגרום נזק לכלי הדם, לריאות ולצלעות מובילה אף היא בדרך כלל ל-CT מסוג זה. חשש לחסימה בכלי דם בבית החזה, דליפה או התרחבות בעייתית מצדיק גם הוא הפניה ל-CT. במקרים אלה נערכת בדיקה ייעודית של כלי הדם שנקראת אנגיוגרפיה.
החשיבות העצומה של הפענוח המדויק
מי שאמון על הפעלת מכשירי ה-CT הם טכנאים שעברו הכשרה מתאימה. החוליה הבאה בשרשרת היא הרדיולוגים – רופאים שהתמחו בפענוח תוצאות בדיקות דימות מתקדמות. בכל מכוני ה-CT בישראל עובדים טכנאים ורדיולוגים מקצועיים ואחראיים, אבל על המפענחים מוטל עומס רב (בגלל מחסור בתקנים וגם ברדיולוגים).
לחץ הזמן עלול להוביל לטעויות בפענוח, ולמעשה לא רק שהוא עלול להוביל אלא שאכן בפועל ישנן לא מעט שגיאות. לפי מחקרים שונים ומומחים בתחום הרפואה הציבורית בארץ, בין 10 ל-20% מתוצאות הפענוח אינן מדויקות לחלוטין!
זהו כמובן נתון מדאיג מאוד. אם אחרי CT חזה ישנה טעות בפענוח, האדם עלול לעבור טיפולים מורכבים וכאלה שכרוכים בתופעות לוואי לא פשוטות למרות שהוא בריא. תוצאה חמורה אף יותר של פענוח לקוי הוא פספוס של מחלה או פציעה וכתוצאה מכך אי מתן טיפול מתאים.
הפתרון הוא פענוח CT פרטי. הכוונה היא לשירות שמספקים רדיולוגים בכירים ומנוסים מאוד, שגם יכולים להקדיש לכל פרט בצילום את מלוא תשומת הלב ההכרחית. התשובות בעקבות פענוח שכזה ניתנות תוך 24 שעות, כך שאי הוודאות מצטמצמת וכבר לאחר יממה תוכלו לדעת בדיוק מהו מצבכם.
סיכום:
סריקות CT חזה הן כלי אבחון קריטי המופעל בתרחישים קליניים שונים. הם מומלצים בעת חקירת מגוון מצבי נשימה וקרדיווסקולריים, כולל חשד לסרטן ריאות, תסחיף ריאתי, דלקת ריאות ומחלות ריאה אינטרסטיציאליות. בנוסף, סריקות CT ממלאות תפקיד מרכזי בהערכת היקף הטראומה בבית החזה והנחיית החלטות טיפוליות.
ההליך כולל את המטופל שוכב שטוח על שולחן המחליק לתוך מכונה בצורת סופגנייה, הפולטת קרני רנטגן ליצירת תמונות חתך מפורטות של בית החזה. לעתים קרובות מבוצעת עם או בלי צבע ניגוד, הבדיקה מהירה, ללא כאבים ולא פולשנית.
סריקות CT חזה מספקות תובנות חשובות לאין ערוך לרופאים, מסייעות באבחון מדויק ובתכנון טיפול, ובסופו של דבר תורמות לתוצאות טובות יותר של המטופל ולשיפור הטיפול הרפואי.
שאלות נפוצות
1: מה משמש CT חזה לאבחון?
CT חזה (טומוגרפיה ממוחשבת) משמש לאבחון מגוון רחב של מצבים המשפיעים על החזה, כגון סרטן ריאות, תסחיף ריאתי, דלקת ריאות, מחלות ריאה אינטרסטיציאליות, טראומה בבית החזה ובעיות קרדיווסקולריות.
2: מתי יש לציין CT חזה?
CT חזה מסומן כאשר יש צורך בקבלת תמונות חתך מפורטות של בית החזה כדי לסייע באבחון מצבים רפואיים שונים. זה מומלץ בדרך כלל כאשר שיטות הדמיה אחרות, כמו צילומי רנטגן או אולטרסאונד, עשויים שלא לספק מידע מספיק.
3: מתי צריך לעשות CT חזה עם ניגודיות?
חזה CT עם ניגודיות מומלץ כאשר יש חשד לבעיות כלי דם, כמו קרישי דם או מפרצת, או בעת הערכת גידולים מסוימים או דלקת. צבע הניגוד מדגיש כלי דם ומבנים, ומשפר את בהירות התמונות.
4: למה שאעשה בדיקת CT על החזה שלי?
ייתכן שתעבור בדיקת CT בחזה אם הרופא שלך חושד או צריך לשלול מצבים כמו מחלת ריאות, בעיות לב, טראומה בחזה, או אם יש לך כאבים בלתי מוסברים בחזה, שיעול מתמשך או קשיי נשימה.
5: מהן האינדיקציות לבדיקת CT חזה ללא ניגודיות?
CT חזה ללא ניגודיות מועדף לעתים קרובות בעת חקירת קשרי ריאות, הערכת מבני עצם או הערכת התקדמות של מחלות ריאה מסוימות כמו אמפיזמה או פיברוזיס. הוא משמש גם במקרים שבהם ניגוד עשוי להיות התווית נגד עקב אלרגיות או בעיות בכליות. ספק שירותי הבריאות שלך יקבע את הסוג המתאים של סריקת CT בהתבסס על הצרכים הרפואיים הספציפיים שלך.